Om oss
Globen är en icke vinstdriven fristående grundskola i Alingsås grundad 1992. På skolan går drygt 400 elever, från förskoleklass till årskurs 9. Vi erbjuder fritidsverksamhet för elever i åldrarna 6-12 år. Föräldraföreningen ”Alingsås Montessoriskolan Globen” är skolans huvudman.
Som medlem i föreningen har du möjlighet att engagera dig i skolans utveckling genom arbete i styrelsen och olika arbetsgrupper. Skolans ekonomiska överskott återinvesteras i skolan.
Skolans är värderingsstyrd vilket betyder att samarbetet mellan föräldrar, elever, pedagoger och skolledning grundas i ”Globenandan” som sammanfattas i följande punkter:
Respektera dig själv – Ta dig själv och ditt skolarbete på allvar.
Respektera andra – Bemöt människor på ett artigt, rättvist och uppriktigt sätt.
Respektera miljön – Var rädd om dina, andras och våra gemensamma saker.
Montessoriinriktad pedagogik. Bland Sveriges alla friskolor är Montessori idén den i särklass mest etablerade. Montessoripedagogiken bygger på Maria Montessoris principer och utgångspunkter om hur man skapar en läromiljö som stödjer utvecklingen av självständiga elever som är engagerade i sina egna liv.
Några av Maria Montessoris grundläggande utgångspunkter är:
– Elever är nyfikna och fulla av upptäckarglädje men intressen varierar med ålder och mognad.
– Elever har olika mognadsstadier och är speciellt mottagliga för olika slags kunskap.
– Undervisningsmaterialet ska stimulera till såväl praktiska som intellektuella och sinnetränande övningar.
– Hjälp till självhjälp och eget ansvar. Det innebär att eleven sätts i centrum i relationen och samarbetet med läraren.
Fritidsverksamhetens uppgift är att stimulera barn och elevers utveckling, lärande genom en meningsfull fritid i social gemenskap.
Förskoleklassens uppgift är att ge barnen rätt förutsättningar för utveckling och inlärning.
Grundskolans (1 – 9) uppgift är att följa läroplanen och skapa en relation till varje enskild elev med målet att eleven ska finna sin inre motivation och lust att lära. Det vill säga vi ska hjälpa eleven att finna sig själva och bli trygg nog att vilja testa sina nya kunskaper, värderingar och lära sig att samarbeta med andra. Högstadietiden (7 – 9) förbereder eleven att möta samhällets krav på en flexibel, social individ med stark självkänsla och tro på sin egna förmåga.
Meritvärde för läsåret 2020/2021. Meritvärdet för slutbetyg i årskurs 9 på Globen är högre jämfört med övriga sveriges skolor. Det genomsnittliga meritvärdet för slutbetyg i årskurs 9 var 249,1 poäng vårterminen 2021. Motsvarande för Sveriges skolor var 232,1 poäng.
Övriga kunskapsresultat för läsår 2020/2021:
94 % av eleverna i årskurs 3 når alla kunskapskrav.
94 % av eleverna i årskurs 6 når minst betyget E i alla ämnen.
98 % av eleverna i årskurs 9 når minst betyget E i alla ämnen.
98 % av eleverna i årskurs 9 nådde gymnasiebehörighet
(Statistiken är hämtad från Skolverkets databas, utifrån rapportering till SCB i juni varje år).
Läsårstider höstterminen 2024 och vårterminen 2025
- Skolan och förskoleklassen startar måndag 19/8 och slutar torsdag den 12/6.
- Höstlovet under hösten 2024 är vecka 44.
- Höstterminen slutar fredag den 20/12.
- Vårterminen startar onsdag den 8/1.
- Sportlovet under våren 2025 är vecka 7.
- Påsklovet under våren 2025 är vecka 16.
- Övriga lov- och studiedagar i grundskolan under läsåret är:
2024: 19/9
2025: 25/2, 9/4, 2/5 och 30/5.
(Kursiverade är preliminära i väntan på datum för nationella prov)
Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg/fritids
Förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen har stängt fredagen den 16/8 och måndagen den 28/10 under hösten 2024, samt tisdagen den 7/1 och fredagen den 13/6 under våren 2025.
Globen är en skola med ett starkt föräldraengagemang
Globen är en friskola som drivs som en ekonomisk förening utan vinstsyfte. Alla föräldrar erbjuds medlemskap i föreningen för en symbolisk medlemsavgift på 200 kr/år. Vi önskar naturligtvis att så många som möjligt blir medlemmar och vill engagera sig i verksamheten.
På Globen ser vi föräldraengagemanget som en viktig del i barnens vardag på skolan. Att som förälder vara engagerad ger en unik inblick i verksamheten. Vi anser att det är en stor tillgång och trygghet för elever, lärare och föräldrar att vi lär känna varandra och att det finns många mötesplatser på skolan.
Under läsåret har vi ett antal fasta aktiviteter som vi önskar att du ska engagera dig i :
Informationsmöten. En gång per termin bjuder styrelsen in till informationsmöte. Mötena tar upp aktuella frågor rörande föreningen, utbildning och skolverksamheten. Mötena är uppdelade vid olika tidpunkter för vårdnadshavare med elever i Röda huset respektive Gula huset. Inbjudan till möten får du via ShoolSoft.
Klassföräldrar. Att vara klassförälder är ett viktigt uppdrag. Varje läsår väljs två klassföräldrar per klass. Avgående klassföräldrar väljer nya antingen genom att någon förälder anmäler sitt intresse eller genom lottning. Utgångspunkten är att man ska vara klassförälder en gång för varje barn man har i skolan.
Som klassförälder blir du en viktig och sammanhållande kanal mellan klassens föräldrar och styrelsen. Du sammankallar och informerar klassens föräldrar om veckostäd, storstädning och fixardagar och samlar in pengar till klasskassan. Andra insatser kan vara att engagera några föräldrar som extra stöd under speciella temadagar eller utflykter om metorerna önskar detta.
I styrelsen finns en person som är utsedd till ”klassförälderansvarig” som du kan vända dig till med frågor etc.
Fixardagar. Föräldrarnas engagemang i olika praktiska göromål som kan dyka upp under året är ett viktigt inslag för skolans verksamhet och ett sätt för skolan att spara resurser som i stället kan komma till godo till annat i verksamheten. Det kan handla om att måla, snickra utföra underhåll lokaler och utrustning eller ta tag i annat som måste fixas. Fixardagarna, en på våren och en på hösten, är vanligt vis en lördag förmiddag. Inbjudan till fixardagarna får du från klassförrädarna.
Kommunikation mellan föräldrar och klassföräldrar. För att vi föräldrar ska kunna kommunicera med varandra är det viktigt att man går in på sitt barns profil på ShoolSoft och gör sina kontaktuppgifter synliga för andra, så att Klassföräldrarna kan kontakta dig. Tänk på att om ni har flera barn på skolan behöver ni logga in på varje barn och göra era kontaktuppgifter synliga.
Styrelseengagemang. Som medlem i föreningen har du möjlighet att engagera dig i skolans utveckling genom arbete i styrelsen. Det är föreningens valberedning som nominera kandidater som väljs på föreningsstämman som hålles i oktober årligen.
Datum för medlemsaktiviteter 2024:
Fixardagar: ”Höst” 9/11 kl 0900 – 1300. Inbjudan kommer via klassföräldrarna.
Infomationsmöten: Röda Huset 10/9. Gula Huset 12/9, 1800 – 2000.
Stämma/Årsmöte: Den 24/10, 1800 – 2000. Plats Röda Huset Bollvägen 9.